Haber

Yıllardır tabağımızda duruyor, Harvard onayladı: Aslında bir mucize

Yıllardır tabağımızda duruyor, Harvard onayladı: Aslında bir mucize

Harvard Health uzmanlarının son yaptığı açıklamalarda iltihaplanmayı önlemenin en güçlü yollarından birinin ilaçlar değil doğru beslenme alışkanlıkları olduğuna değindi. Vücudumuzdaki iltihaplanmalar, aslında düşündüğümüzden çok daha derin etkiler yaratabiliyor. Ancak bu süreci kontrol altına almak, yıllardır tabağımızda duran yiyeceklerle mümkün.

İLTİHAP NE ZAMAN DÜŞMANA DÖNÜŞÜR? 

Bağışıklık sisteminin bir parçası olan iltihaplanma, vücuda zarar verebilecek mikroplara ya da yabancı maddelere karşı bir savunma mekanizmasıdır. Fakat bu tepki, gerçek bir tehdit olmadan da sürebilir ve bu noktada iltihap, iyilikten çok zarar getirebilir.

Kronik iltihap kanser, kalp hastalığı, diyabet, artrit, Alzheimer ve depresyon gibi pek çok ciddi rahatsızlığın gelişiminde rol oynar. Bu nedenle, iltihabı yönetmek sadece mevcut sorunları hafifletmek değil aynı zamanda gelecekteki hastalıkları önlemek açısından da hayati önem taşır.

İLTİHAPLA MÜCADELEDE EN ETKİLİ SİLAH

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Frank Hu’ya göre, yıllardır tabağımıza gelip giden bazı besinler çok daha etkili olabilir. Araştırmalar, bazı yiyecek ve içeceklerin vücutta iltihap önleyici etkiler yarattığını gösteriyor. Diğer yandan, yanlış beslenme alışkanlıkları ise iltihaplanmayı körükleyebiliyor.

  • Kronik iltihapla ilişkili riskleri artıran başlıca besinler şunlardır:
  • Şekerli içecekler ve gazlı içecekler
  • Margarin, katı yağlar, domuz yağı
  • Kırmızı ve işlenmiş etler (hamburger, sucuk, sosis)
  • Beyaz ekmek ve hamur işleri
  • Kızartmalar ve paketli atıştırmalıklar

Bu yiyeceklerin aşırı tüketimi sadece kilo alımına değil aynı zamanda vücutta sürekli bir iltihaplanma haline neden olabilir. Ancak araştırmalar, bu etkinin sadece kiloyla ilgili olmadığını, yiyeceklerin içeriğindeki bazı maddelerin doğrudan iltihap üzerinde etkili olduğunu da ortaya koyuyor.

EN İYİ İLTİHAP ÖNLEYİCİ GIDALAR

İltihapla savaşan gıdaların ortak özelliği, genellikle renkli, doğal ve işlenmemiş olmalarıdır. İşte uzmanların önerdiği başlıca iltihap önleyici yiyecekler:

  • Meyveler: Çilek, yaban mersini, kiraz, portakal
  • Sebzeler: Domates, ıspanak, kara lahana, pazı, brokoli
  • Yağlı balıklar: Somon, uskumru, sardalya, ton balığı
  • Kuruyemişler: Ceviz, badem
  • Tam tahıllar ve baklagiller
  • Zeytinyağı
  • Yeşil çay, bitter çikolata (ölçülü tüketildiğinde)
  • Soğan ve sarımsak

Bu gıdalar antioksidan, polifenol ve sağlıklı yağlar açısından zengin olup, hem iltihabı azaltmada hem de genel sağlığı korumada büyük rol oynar. Hu, bu besinlerin önemine değinirken, “Besleyici bir diyet yalnızca kronik hastalıkların riskini azaltmaz, aynı zamanda yaşam kalitesini ve ruh halini de olumlu etkiler” şeklinde ifadelere yer verdi. 

Bu habere emoji ile tepki verKızgınBayıldımHahahaBeğendimMuhteşemÜzgünİnanılmaz

Haber Kaynak : SOZCU.COM.TR

“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
batum escortstbilisi escortbayan escortბათუმის ესკორტიbatum escort